Benefietconcert

Op zaterdag 12 oktober geeft Kleinkoor Caprice een Benefietconcert voor de restauratie van de Grote Kerk in Harderwijk, die in de afgelopen maanden heeft plaatsgevonden. Aan het concert werken ook Erik-Jan van der Hel op orgel en Marleen Verhoeff op slagwerk mee.

Kleinkoor Caprice voert een programma uit met spectaculaire muziek van twee grote koorcomponisten van de 20e eeuw die er elk een heel eigen idioom op nahielden.

In het indrukwekkende De profundis voor mannenkoor en Salve regina van Arvo Pärt horen we de klank van klokken als belangrijke bron van inspiratie doorklinken. Daar waar Pärts muziek het moet hebben van eenvoud en regelmaat, zoekt Poulenc het in de melodie en schuwt hij het niet om te choqueren met soms bizarre harmonieën. In zijn religieuze stukken valt dat nog wel mee, zoals de ontroerende Litanies voor vrouwenkoor, maar in sommige van zijn Sept Chansons is hij onnavolgbaar. Poulenc zei daar ook over: “probeer maar niet om mijn muziek te begrijpen, maar probeer ervan te genieten!” Te genieten valt er in elk geval ook van de twee stukken van Ēriks Ešenvalds uit Letland die zeer effectvol voor koor weet te schrijven. Zijn toegankelijke en vocale schrijfwijze maken hem tot één van de meest populaire koorcomponisten van de huidige tijd.

De baten van het Benefietconcert komen geheel ten goede aan de restauratie van de schilderingen van de Grote Kerk. Het gewelf van de Grote kerk in Harderwijk is een rijke schatkamer vol schilderingen, rond 1561 gemaakt door schilder Ewold van Delft met zijn dochter en atelier. De schilderingen zijn in de jaren ’70 ontdekt tijdens een grote restauratieperiode. Gedurende 8 jaar zijn ze blootgelegd en gerestaureerd. Zo’n 40 tot 50 jaar later vertoonden de gewelven veel scheuren en bladderden op behoorlijk wat plekken verf- en pleisterlagen af. Restauratie was hard nodig, omdat anders de schilderingen zouden vervallen.

De restauratie is inmiddels afgerond en dit Benefietconcert geeft u als bezoeker de gelegenheid om de herstelde schilderingen in volle glorie te bekijken en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan hun herstel.

Het concert begint om 20.15 uur en vindt uiteraard plaats in de gerenoveerde Grote Kerk te Harderwijk. De toegang is gratis, maar we vragen u gul te geven tijdens de collecte voor de restauratie.

ZATERDAG 12 OKTOBER 2019
20.15 UUR

GROTE KERK,
KERKPLEIN 1, HARDERWIJK