In het spoor van De Hanze

een muzikale reis langs de Hanzesteden

Kleinkoor Caprice brengt op 22 april 2023 een programma met prachtige koorwerken uit de Hanzesteden. Dit programma zal ook worden uitgevoerd tijdens een concertreis naar Thüringen begin mei 2023.

De Hanze was een handelsverbond uit de late Middeleeuwen (ca. 1350-1550). ‘Hanze’ betekent groep, gezelschap, gemeenschap of (bewapende) schare. Dit begrip werd aanvankelijk gebruikt door samenwerkende handelslieden – die elkaar beschermden tegen rovers – en later toegepast op allerlei steden, met name in Noord-Europa, die gingen samenwerken op economisch gebied. Samenwerkende koopmannen en steden gaven elkaar handelsprivileges, zoals vrijstelling van tol, en stimuleerden op die manier de onderlinge handel en winst.

Bekende steden in de Hanze waren Lübeck, Brugge, Londen, Gdansk en Hamburg. In Nederland bevonden zich onder meer de Hanzesteden Zwolle, Deventer, Kampen, Elburg, Hattem en natuurlijk Harderwijk. In de loop van de zestiende eeuw viel De Hanze uit elkaar. Maar die ondernemend spirit? Die is er nog steeds.

Kleinkoor Caprice brengt tijdens dit programma werken van componisten die in verschillende stijlperioden woonden of werkten in Hanzesteden. Zo zijn de Barok, de Klassieken, de Romantiek en de 20ste eeuw vertegenwoordigd. En met een nieuwe compositie van Jan Mannee, ons eigen koorlid en huiscomponist, is ook de huidige tijd present!

Uniek arrangement!

Voor dit concert bieden wij in samenwerking met Het Gilde van Harderwijker Stadsgidsen en Hotel Restaurant Baars een bijzonder arrangement aan! Het speciaal voor dit concert samengestelde Hanze-arrangement is inclusief een stadswandeling door Hanzestad Harderwijk, een driegangendiner bij Hotel Restaurant Baars, een gereserveerde plaats tijdens het concert, een programmaboekje en een meet & greet met de koorleden na afloop van het concert in Hotel Baars. Dit alles voor slechts €62,50 per persoon.

Tickets voor dit concert bestel je gemakkelijk online via onze ticketshop.

 
Programma

Urmas Sisask  Confitemini Domino, Benedicamus &
Laudate Dominum
Johannes Brahms  Drei Gesänge (op. 42)
Cyrillus Kreek  Psalm 104, Onnis on inimene & Psalm 141
Johann Christoph Friedrich Bach  Ich lieg und schlafe ganz mit Frieden
Jan Pietersz Sweelinck  Psalm 12, Psalm 72 & Psalm 112
Alfred Schnittke  Bogoroditse, Gospodi, gospodi lisuse &
Otche nas

Rudolf Mauersberger  Wie liegt die Stadt so wüst

Kleinkoor Caprice
Hans Noijens  dirigent

 

ZATERDAG 22 APRIL 2023
20.00 UUR kerk open 19.30 uur

GROTE KERK, HARDERWIJK