Frank Martin – mis voor dubbelkoor

Op 16 en 23 februari 2019 wordt door Kleinkoor Caprice, samen met het Tilburgs Vocaal Ensemble, de dubbelkorige mis van Frank Martin uitgevoerd. Het concert van 16 februari vindt plaats in Putten en op 23 februari wordt hetzelfde programma uitgevoerd in Hilvarenbeek.

Het is één van mooiste koorcomposities van de 20e eeuw: de Messe pour double choeur van Frank Martin. Een dubbelkorig werk dat bol staat van de in en uit elkaar vloeiende melodieën, fantastisch voortstuwende ritmes met syncopen en voortdurende maatwisselingen, extatische hosanna’s en dit alles met een ontroerende tederheid gebracht. De Zwitserse componist schreef het 8-stemmige werk in 1922, waarna hij het in zijn bureaula schoof en het daar gewoon liet liggen. De première vond uiteindelijk pas plaats in 1963 en toen werd ook duidelijk waarom Martin eerst niet wilde dat het werd uitgevoerd. Voor hem was dit meesterwerk – zo zag hij het zelf ook, als zijn meesterwerk – zijn eigen persoonlijke geloofsbelijdenis en om die reden vond hij dat het niet voor andermans oren bestemd was: “Ik vond het een zaak tussen God en mijzelf.”

Naast deze mis, die dus door beide koren wordt gezongen, wordt door Kleinkoor Caprice enkele stukken uitgevoerd van Joh. Brahms, Hans Sommer en Felix Mendelssohn-Bartholdy. Het Tilburgs Vocaal Ensemble zal enkele werken ten gehore brengen van Gabriel Jackson, C.V. Stanford en Ola Gjeilo.

Dit prachtige a capellaconcert op 16 februari vindt plaats in de Gereformeerde Kerk (Achterstraat 39) in Putten en begint om 20.00 uur. De kerk gaat open om 19.15 uur. De toegangsprijs voor dit bijzondere concert is slechts €15. Leden van de Stichting Vrienden van Kleinkoor Caprice betalen de voordeelprijs van €11 en jongeren tot 16 jaar mogen het concert bijwonen voor €7. Kaarten zijn beschikbaar bij de entree van de kerk. Vrienden van Caprice wordt verzocht hun kaarten van tevoren te bestellen.

Meer informatie over het concert van 23 februari in Hilvarenbeek is te vinden op de website van het Tilburgs Vocaal Ensemble.

ZATERDAG 16 FEBRUARI 2019
20.00 UUR kerk open 19.15 uur

GEREFORMEERDE KERK, ACHTERSTRAAT 39, PUTTEN