Hohe Messe – J.S. Bach

Kleinkoor Caprice viert dit jaar haar 40-jarig bestaan met een uitvoering van Bachs Hohe Messe op 7 oktober 2023 in de Grote Kerk in Harderwijk. Al eerder voerde Kleinkoor Caprice de magistrale Hohe Messe uit tijdens haar 10-, 20- en 30-jarig jubileum. En ook nu, na 40 jaar Caprice, wordt deze traditie voortgezet.

De Hohe Messe van Johann Sebastian Bach, ook wel Mis in b-klein of Missa in h-moll (BWV 232) genoemd, wordt gezien als één van Bach’s grootste meesterwerken, waarin hij het beste van zijn eerdere composities samenbracht in een complete mis.

Kleinkoor Caprice wordt bij de uitvoering van de Hohe Messe begeleid door barokorkest Florilegium Musicum. Vocale solisten zijn sopraan Marjon Strijk, alt Anne-Marieke Evers, tenor Falco van Loon en bas Joep van Geffen. Het geheel staat onder leiding van dirigent Hans Noijens.

Unieke arrangementen!

Ter gelegenheid van deze bijzondere uitvoering biedt Kleinkoor Caprice in samenwerking met Hotel Restaurant Baars verschillende Hohe Messe-arrangementen aan. Zo is er de mogelijkheid voorafgaand aan het concert een lezing bij te wonen door Jos van Veldhoven, die wordt gezien als een van de meest toonaangevende dirigenten van de barokmuziek. Hij neemt je mee in de ontstaansgeschiedenis en de muziek van de Hohe Messe, maar vertelt ook over Bach en hoe die zelf zijn muziek uitvoerde. In een culinair arrangement kun je bovendien genieten van een heerlijk diner voorafgaand aan het concert. Meer informatie is te vinden in deze brochure.

Tickets voor dit concert bestel je gemakkelijk online via onze ticketshop.

SOLISTEN EN ORKEST

Sopraan Marjon Strijk studeerde solozang bij Jeanne Companjen en Eugenie Dietewig. Daarna werd zij gecoached door Elena Vink en Hetty Gehring. Als soliste wordt zij veelvuldig gevraagd in binnen- en buitenland. Haar repertoire omvat vele stijlperioden. Naast haar solo-optredens zingt Marjon als freelancer in het Nederlands Kamerkoor en de Nederlandse Bachvereniging, het Margaretha Consort en in vele professionele ensembles. Ook heeft ze een eigen lespraktijk.

Mezzosopraan Anne-Marieke Evers studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Kevin Smith. Zij specialiseerde zich in muziek uit de Middeleeuwen en Renaissance aan de Schola Cantorum Basiliensis in Basel (Zwitserland). Vervolgens werd zij gecoached door Mariette Witteveen (Nederland) en Elizabeth Daniels (VS). Anne-Marieke is een veelgevraagd soliste voor het oratorium repertoire; haar stem wordt omschreven als warm en helder.

Tenor Falco van Loon begon al vroeg met zingen en studeerde bij Annette Kleine, Harry van Berne en Lodewijk Meeuwsen aan de conservatoria van Enschede en Arnhem. Daarna studeerde hij nog een jaar aan de Messiaen Academie en later volgde hij lessen bij Meinard Kraak en Frans Fiselier. Falco is in korte tijd uitgegroeid tot een veelgevraagd solist. Hij heeft reeds vele concerten gegeven met muziek uit diverse stijlen door de eeuwen heen.

Bas Joep van Geffen ontdekte zijn liefde voor muziek in de kleuterklas. Als kind zong hij voor het eerst een Matthäus-Passion mee en als tiener ontwikkelde zijn passie voor zingen verder in het schoolkoor en op musicalles. Hij studeerde aan het conservatorium van Arnhem bij Harry van Berne en werd daarna aangenomen bij het Groot Omroepkoor. Daarnaast is hij actief als solozanger en is onderdeel van verschillende ensembles.

Het Barokorkest Florilegium Musicum (“muzikale bloemlezing”) werd in 1978 opgericht in een periode waarin gezocht werd naar de “authentieke” uitvoering van muziek uit de barok en de klassieke periode. In de loop der jaren heeft dit professionele ensemble zich ontwikkeld tot een gewaardeerd internationaal orkest met gespecialiseerde barokmusici, die historische instrumenten of kopieën daarvan bespelen.

DIRIGENT

Hans Noijens studeerde koordirectie bij Cees Rotteveel aan het Brabants Conservatorium en piano aan het Conservatorium in Maastricht. Daarna zette hij zijn studie voort bij Eric Ericson in Stockholm. Hij volgde cursussen bij onder andere Frieder Bernius, Daniel Reuss en Jos van Veldhoven. Hans werkt als werkveldspecialist amateurkunst bij het LKCA (landelijk kennisinstituut voor cultuureducatie en amateurkunst) en is docent koordirectie aan het Utrechts Centrum voor de Kunsten.

KLEINKOOR CAPRICE

Kleinkoor Caprice uit Harderwijk is een amateur kamerkoor dat streeft naar een hoog zangniveau. Het koor geniet goede bekendheid op de Noordwest-Veluwe en ver daarbuiten. De 30 leden zijn stuk voor stuk enthousiaste muziekliefhebbers voor wie zingen een vorm van topsport is. Het repertoire is breed: van a capella koormuziek tot grote oratoriumwerken en van renaissancemuziek tot hedendaagse composities. Een jaarlijkse traditie is de decemberuitvoering van het Festival of Carols and Lessons in de Grote Kerk in Harderwijk. Al 40 jaar trekt deze kerstuitvoering liefhebbers uit de wijde regio. Ook buitenlandse concertreizen vormen een vast onderdeel van Kleinkoor Caprice. Het koor heeft in vele landen en op bijzondere locaties gezongen, waarvan de Sint-Pieterskerk in Rome en de Nôtre-Dame in Parijs tot de hoogtepunten behoren.

 

ZATERDAG 7 OKTOBER 2023
20.00 UUR kerk open 19.15 uur

GROTE KERK, HARDERWIJK