Caprice viert 40 jaar met Hohe Messe van Bach

Kleinkoor Caprice viert dit jaar haar 40-jarig bestaan met een uitvoering van Bach’s Hohe Messe op 7 oktober 2023 in de Grote Kerk in Harderwijk. Al eerder voerde Kleinkoor Caprice de magistrale Hohe Messe van J.S. Bach uit tijdens haar 10-, 20- en 30-jarig jubileum. En ook nu, na 40 jaar Caprice, wordt deze traditie voortgezet.

De Hohe Messe van Johann Sebastian Bach, ook wel Mis in b-klein of Missa in h-moll (BWV 232) genoemd, wordt gezien als één van Bach’s grootste meesterwerken, waarin hij het beste van zijn eerdere composities samenbracht in een complete mis. Kleinkoor Caprice wordt bij de uitvoering van de Hohe Messe begeleid door barokorkest Florilegium Musicum. Vocale solisten zijn sopraan Marjon Strijk, alt Anne-Marieke Evers, tenor Falco van Loon en bas Joep van Geffen. Het geheel staat onder leiding van dirigent Hans Noijens.

Dirigent Hans Noijens: “Eén van de docenten bij wie ik ooit les had vond dat je als dirigent de Hohe Messe niet moest dirigeren voor je 50e levensjaar; hij stelde dat je als musicus over een zekere muzikale en mentale rijpheid en ook levenservaring moet beschikken om het stuk goed te kunnen bevatten en uit te voeren. Nu ben ik die vereiste leeftijd inmiddels ruimschoots voorbij en ik ben dan ook enorm blij dat de gelegenheid zich voordoet; dat Caprice weer een jubileumjaar heeft dat gevierd wordt met dat prachtige werk. Waarvan elk deel is als een diamant die vanuit iedere hoek van waaruit je hem bekijkt steeds weer een ander licht laat schijnen. Het studeren aan het stuk voelt waarlijk als een ontdekkingstocht in het paradijs en de repetities zijn elke week feest! Ik kan u het concert straks op 7 oktober zeer aanbevelen, want dat belooft ook een feest te worden!”

Ter gelegenheid van deze bijzondere uitvoering biedt Kleinkoor Caprice verschillende Hohe Messe-arrangementen aan. Zo is er de mogelijkheid voorafgaand aan het concert een lezing bij te wonen door Jos van Veldhoven, die wordt gezien als een van de meest toonaangevende dirigenten van de barokmuziek. Hij neemt u mee in de ontstaansgeschiedenis en de muziek van de Hohe Messe, maar vertelt ook over Bach en hoe die zelf zijn muziek uitvoerde. In een culinair arrangement kunt u bovendien genieten van een heerlijk diner voorafgaand aan het concert.

De uitvoering van de Hohe Messe vindt plaats op zaterdag 7 oktober 2023 vanaf 20.00 uur in de Grote Kerk in Harderwijk.